Японците ядат българско кисело мляко от 50 години
„Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ ще създадат съвместна изследователска лаборатория
Японската корпорация „Мейджи“ отбеляза половин век, откакто продава в Япония българско кисело мляко. „За нас е важно партньорството ни не само да продължи да популяризира българското кисело мляко на пазарите в Япония и азиатския регион, но и да успеем да доразвием съвместните изследвания между „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“, обяви в Токио министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.
Сътрудничеството между българската държава и „Мейджи“ започва през 1973 г., когато в Япония започват първите продажби на българско кисело мляко, произведено по българска технология и с българско ноу-хау. Българското кисело мляко се разпознава вече от близо 95 % от японците.
В Токио икономическият министър се срещна с президента на „Мейджи Холдингс“ Кадзуо Кавамура и с президента на компания „Мейджи“ Кацунари Мацуда. На срещата стана ясно, че предстои създаването на съвместен изследователски център между българското държавно дружество „Ел Би Булгарикум“ и японската компания. Той ще бъде насочен към развитието на нови проекти и проучването на нови общи пазари, както и към навлизането в други сектори. През следващата седмица се очаква представители на „Мейджи“ да пристигнат в София за финализиране на проекта.
Развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството и има за цел да повиши научно-изследователския потенциал и експертизата в областта на закваските, пробиотиците, здравословното хранене. Очаква се съвместният институт да стартира още през 2024 г.