Киви – българският плод под прикритие
Албена Георгиева отглежда в Петричко пет декара с киви, майстори от него сладко, вино и оцет
Кивито има своята агро история в България. В края на 70-е години на XX век в Югозападна България са били засадени 500 декара с киви. Мястото е съзнателно избрано, защото почвата и климатът се оказват изключително благоприятни за неговото отглеждане. Първите години насажденията с киви са били в оранжерии, за да се адаптират. Кивито започва да плододава на седмата-осмата година, разказва Албена Георгиева от Петрич. Тя е сред малцината у нас земеделски производители, които отгледат този екзотичен, но много здравословен плод.
През 1994 година семейството на Албена Георгиева получава пет декара от насажденията с киви. В онези години 20 семейства в Петричко са отглеждали киви, сега сме останали не повече от трима души, казва Албена Георгиева.
Кивито е зимен плод. Започва да зрее през късната есен до ноември. Колкото по-дълго стои на нивата, толкова по-добре зрее плодът, пояснява агрономката и уточнява, че българското киви е по-дребно от това, което сме свикнали да купуваме в магазините, но е много вкусно. На 15-ата година кивито достига максимума от 25 кг плод от дръвче. Кивито не се разболява, рисковете са от измръзване, слани и градушка, пояснява фермерката.
Преди три години семейството на Албена Георгиева категорично решило да спре да приема кивито като екзотичен плод и започнало да го преработва. Първият опит бил с направата на сладко от киви, в което плодовете са срязани на половинки по дължина. Последвал опитът за домашен оцет от киви, който е с по-свежа нотка от популярния ябълков оцет. Успешно се оказало и превъплъщението на кивито в ликьор. Предстои Агенцията за безопасност на храните да вземе решение под каква форма да ни разреши производството но ликьора за потребителите, пояснява Албена Георгиева.
Фермерката е намерила партньори, на които дава плодовете от плантацията, а те произвеждат при спазването на всички стандарти храните и напитките от киви, сред които са още плодов чай и дори шоколад със сушено киви.
Последното „изобретение“ е виното от киви. Плодовото вино от киви е полусладко, тъй като е купаж със совиньон блан. От реколтата ни остават малки плодчета, които клиентите не искат, и ние ги правим на бяло вино, а българинът го обича. Подходящо е за начало на вечерята, за средиземноморска кухня, за сирена или със сочен десерт за финала на храненето, разказва Албена Георгиева.
По ковид кризата започнали да произвеждат и различни сапуни с екстракт от киви. Кивито от Петричко се влага и в ексфолианти за тяло и балсам за устни.
Не е нужно да си класическият земеделец от миналото и да отглеждаш само храна, казва Албена Георгиева и допълва, че новото поколение агрономи се стремят да създават всичко от своята реколта, защото всеки продукт може да се преработи и надгради и да се включи и в козметиката или в изкуство.