„Дни на местните вина в Ямбол“ се организират за пръв път в навечерието на Трифон Зарезан
„Дни на местните вина в Ямбол“ ще се проведат за пръв път в края на този месец в гр. Ямбол. В периода от 23 до 25 януари три винарни от региона ще представят своите вина в три местни ресторанта, които имат отношение към производителите и продуктите от Ямболския край. Целта на инициативата е да се даде видимост на местните вина и винопроизводители в сезона, в който тази напитка е най-популярна и търсена.
Представените в събитието винарни ще предложат бели и червени вена, както и розѐ. Всяка винена дегустация ще бъде водена от винен специалист, а по време на вечерите ще се прави демонстрация по декантиране на вино, ще има и фотограф, които ще запази спомените от приятното преживяване. Организатор на инициативата е местната неправителствена организация „Ямбол - вкус и традиции“.
„Ямболска област е с отлични условия за отглеждане на грозде. През 2023 г. площите, засадени с винени лозя, са над 36 000 декара, произведени са над 5 милиона литра вино. Има няколко винарни тук, но градът все още няма емблематично винено събитие, въпреки даденостите,“ коментира Георги Събев, бивш заместник-министър на земеделието, който уважи старта на инициативата в Ямбол. „Последните десет години почти без прекъсване има спад в производството на вино в национален мащаб. Същевременно обаче в търговските вериги се предлагат доста вина от други държави и далечни континенти. Това показва, че българинът търси качество и разнообразие, но и че в същото време има ниша за местните производители“, каза още Събев.