10-ият празник на еленски бут събира хиляди посетители в Елена този уикенд
Официалното откриване е на 11 ноември от 11 часа, когато на площад „Христо Ботев“ водещите Ненчо Илчев и Мариета Петракиева ще дадат началото на проявите, посветени на деликатеса от свинско месо. Два дена са предвидени десетки фолклорни концерта, детски забавления, а в кулинарните кътове посетителите ще могат да си купят от прочутия деликатес, за който еленските майстори казват, че се прави само тук, заради уникалния въздух в Еленския балкан.
За тънкостите при приготвянето на еленския бут Антон Антонов разказа, че много е важно свинският бут да се изреже чисто и правилно, поставя се в постави и се осолява. Така стои около 40-50 дена. Измива се със зелева чорба и се слага да съхне на проветриво място навън. Потомственият майстор Пенчо Трухчев споделя, че тайната на вкусния еленски бут е в постоянство и майсторлъка от много поколения. Месото е от български производители, като единственият консервант, който използваме, е само сол. Зреенето е в естествена сушилня на проветриво място и изчакваме година-година и половина. Със сигурност става вкусно, казва майсторът от прочутата кулинарна еленска фамилия.
По стара еленска традиция ще бъде пресъздаден обичаят пърлене на прасе над трап. В него участват само мъже, а през това време жените приготвят трапезата. Майстори готвачи ще сготвят модерни гозби с еленски бут.